- Het huidige beursklimaat biedt grote uitdagingen voor beleggers.
- Vermogensbeheerder Franklin Templeton ziet drie grote trends die kunnen helpen om de risico’s van beleggen te beperken in tijden van hoge inflatie.
- De focus ligt in alle drie de gevallen op het genereren van stabiele inkomsten.
- Lees ook: Topbelegger uit ‘The Big Short’ legt uit wat beleggers mogelijk over het hoofd zien in het huidige beursklimaat – en hoe hij zich indekt
De Amerikaanse vermogensbeheerder Franklin Templeton beheert meer dan 1.000 miljard dollar aan vermogen voor klanten. De financiële specialist hield onlangs een webinar over belangrijke ‘megatrends’ en besprak drie beleggingsthema’s die als veelbelovend worden beschouwd, ondanks de aanhoudende onrust op de financiële markten.
In alle drie de gevallen ligt de nadruk op stabiele inkomsten, die het rendement van beleggers in slechte tijden kunnen beschermen en meerwaarde kunnen bieden als het weer beter gaat met de beurs.
Hieronder bespreken we de drie megatrends die Franklin Templeton onderscheidt:
1) Vastgoed
Thanh Bui, portefeuillemanager bij Franklin Templeton’s vastgoedtak Clarion Partners, zegt dat het voor particuliere beleggers gemakkelijker wordt om toegang te krijgen tot vastgoed van hoge kwaliteit. Ze zegt dat de sector het doorgaans goed doet wanneer de inflatie hoog is, en dat vastgoed effectieve diversificatie biedt omdat het niet sterk gecorreleerd is met aandelen, obligaties of op de beurs verhandelde vastgoedondernemingen.
"Gunstige marktomstandigheden van vraag en aanbod zorgen ervoor dat verhuurders kosten door kunnen berekenen aan huurders in de vorm van hogere huren", aldus Bui.
Bui is vooral positief over multi-family vastgoed, omdat er een enorm aanbodtekort is dat niet snel zal worden opgelost. Multi-family vastgoed beslaat woningen waarbij meerdere afzonderlijke wooneenheden voor bewoners in één gebouw of meerdere gebouwen binnen één complex zijn ondergebracht. Terwijl de zorgen over de betaalbaarheid de verkoop van eengezinswoningen in de weg zit, zegt ze dat er een breder palet is aan prijzen om uit te kiezen voor huurwoningen.
Ze is ook optimistisch over industrieel vastgoed, waar de huren stijgen door de grote vraag van e-commerce bedrijven en het halen van mensen uit het buitenland om bij lokale projecten te werken.
2) Energie
Michael Clarfeld, een portefeuillemanager voor de ClearBridge Investments-tak, zegt dat energiebedrijven zich op een andere manier zijn gaan gedragen in de afgelopen vijftig jaar. Ze richten zich nu veel meer op het genereren van kasstromen dan op groei, wat hen minder kwetsbaar maakt voor cycli van sterke groei en krimp die de sector hebben gekenmerkt.
"Veel van deze bedrijven hebben een klein vast dividend ingesteld dat ze gedurende een cyclus kunnen betalen, zo'n 2 procent of 3 procent. Daarnaast hebben ze een variabel dividend dat op en neer gaat met de prijzen van grondstoffen", aldus Clarfeld. "Dit jaar, met de huidige hoge olie- en gasprijzen, betaalt die koppeling aan de grondstoffenprijs in feite rechtstreeks uit aan de aandeelhouder in de vorm van een zeer aantrekkelijk dividend van 10 procent of zelfs 15 procent."
Volgens hem is aardgas het aantrekkelijkste onderdeel van de energiesector omdat het zal helpen de kloof te overbruggen tussen de huidige fossiele-brandstofeconomie en een meer op alternatieve energie gebaseerde economie in de toekomst.
3) Aandelen met hoog dividend
Matt Quinlan, een portefeuillemanager bij de Franklin Equity Group, zegt dat aandelen met hoog dividend vroeger geconcentreerd waren in slechts enkele sectoren van de markt, maar dat ze nu te vinden zijn in sectoren zoals technologie, tussen industriële en financiële bedrijven, naast traditionele gebieden zoals banken.
"Wij zien het dividendprofiel als een manier om naar de kwaliteit van een bedrijf te kijken. En vaak zegt het iets over hun toekomst", aldus Quinlan.
Hij zegt dat hij nu vooral geïnteresseerd is in bedrijven in de gezondheidszorg vanwege hun sterke kasstromen en innovatievermogen. Daarnaast speelt de vergrijzing van de Amerikaanse bevolking ook mee. Verder zijn bedrijven extra aantrekkelijk die hun dividend consequent kunnen verhogen.
"Om dat te doen moet een bedrijf echt een sterk financieel profiel hebben, met marges die steeds beter worden, stabiele kasstroom, veerkrachtige resultaten, in staat zijn om te profiteren van innovatie, over een grote markt met veel klanten beschikken, en kansen op de lange termijn hebben".